De AEX-index in Amsterdam noteerde een klein uur voor het slot 1,3 procent hoger op 292,88 punten. De MidKap-index klom 0,8 procent tot 478 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,9 en 1,9 procent. Woensdag verloren de Europese graadmeters ruim 2 procent.
Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex ruim een uur na de openingsbel 0,3 procent hoger. Een teleurstellende groei van de Amerikaanse orders voor duurzame goederen zette de New Yorkse beurs bij opening nog op verlies.
Duitse industrie
In Europa bleek dat het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie in mei voor het eerst in 6 maanden is afgenomen. Ook kromp de Duitse industrie in mei in het hoogste tempo in 3 jaar tijd. De snelle krimp en het gedaalde vertrouwen voedde de zorgen over de Duitse economie, die de afgelopen kwartalen de motor was van de eurozone.
De stemming op de beurzen was al fragiel doordat de informele top van de Europese regeringsleiders geen nieuwe crisismaatregelen opleverde. De regeringsleiders willen over 5 weken bij een volgende EU-top wel concrete besluiten nemen.
SABMiller
In Londen won SABMiller 0,4 procent. De Brits-Zuid-Afrikaanse bierbrouwer, die onder meer eigenaar is van Grolsch, heeft zijn nettowinst in het afgelopen boekjaar met driekwart zien toenemen tot omgerekend 3,4 miljard euro. Vooral in opkomende markten gingen de zaken voor de wind.
In de AEX staalconcern ArcelorMittal aan kop met een winst van 3,3 procent. Telecomberdijf KPN stond onderaan met een verlies van 0,8 procent. In de MidKap stond vastgoedbedrijf Wereldhave bovenaan met een plus van 3 procent. Grootste daler was bouwbedrijf Heijmans met een min van ruim 3 procent.
Nutreco
Nutreco won 0,8 procent. Bestuursvoorzitter Wout Dekker van het diervoerderbedrijf draagt zijn functie niet eind dit jaar, zoals eerder was gemeld, maar al op 1 augustus over aan Knut Nesse.
De euro was 1,2590 dollar waard, bijna evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg ruim 1 procent tot 91,15 dollar per vat en Brentolie werd 1 procent duurder op 106,60 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl